To, že se obor logopedie nezabývá jen dětmi a tréninkem výslovnosti hlásek, je již zcela zřejmé účastníkům přednášky klinických logopedek blanenské nemocnice. Akce s názvem „Jak na potíže s polykáním“ se uskutečnila ve středu 5. února 2025 v kulturní místnosti Městské knihovny Blansko.
Tématem přednášky byla dysfagie neboli porucha polykání, která se častěji vyskytuje v seniorském věku, ale také při různých onemocněních, jako je cévní mozková příhoda, neurodegenerativní nemoci (Alzheimerova či Parkinsonova choroba, různé formy demence…), dále např. též po úrazech apod. Může tedy postihnout i mladší osoby včetně dětí.
A právě poruchami polykání se v rámci svého oboru kliničtí logopedové mimo jiné zabývají. Přednášející Mgr. Lucie Chlupová a Mgr. Markéta Dočekalová na setkání v knihovně poradily s výběrem vhodných druhů pokrmů, aby se předešlo jejich vdechnutí a komplikacím z toho plynoucím. Představily pomůcky pro příjem potravy, nechyběla ani jejich ukázka. Každý si mohl vyzkoušet zahustit nápoj a ochutnat jej.
„Pokud má člověk potíže s polykáním, je nutné dodržovat určitá doporučení. Konzumovat stravu ve správné poloze. Není vhodná poloha vleže. Dodržovat předepsaný druh stravy a její konzistenci. Zahušťovat tekutiny pro snadnější polykání. Používat kompenzační pomůcky – různé hrnečky s pítkem, brčka apod.,“ vyjmenovává Lucie Chlupová. Zahušťovat lze jakoukoli tekutinu (studenou i teplou), kromě vody např. i kávu, čaj, sycené nápoje, polévky…
Dále je důležité přizpůsobit tempo podávání stravy potřebě pacienta. „Ale zase na druhou stranu příliš pomalé tempo (konzumace jídla déle než půl hodiny) také není ideální,“ upozorňuje klinická logopedka s tím, že dlouhá konzumace jednoho pokrmu zkracuje pauzu mezi jednotlivými denními jídly, která by měla být dodržena pro zdravé trávení. Po jídle je pak potřeba zkontrolovat, jestli v ústech nezůstaly nějaké zbytky potravy, případně ústní dutinu dočistit.
Doporučuje se také dbát na estetickou stránku. Jíme i očima, takže jídlo by mělo vypadat pěkně, i když člověk musí přijímat mixovanou stravu – ideální je oddělit na talíři jednotlivé složky pokrmu (zvlášť maso, zelenina i příloha). „Jestliže někdo na sobě začíná pociťovat potíže s polykáním, měl by o tom informovat svého praktického lékaře nebo neurologa, aby jej nasměroval k dalším odborníkům,“ radí závěrem Lucie Chlupová.
Tisková zpráva ke stažení: