Světový den hepatitidy, který připadá na 28. července, má za úkol zdůraznit závažnost této nemoci a edukovat veřejnost zejména o účinné prevenci žloutenky.
Hepatitida je virové onemocnění a znamená zánět jater. Mezi nejrozšířenější patří hepatitidy A, B, C, D a E.
Hepatitida A způsobuje ve světě více než milion akutních onemocnění ročně, zejména v oblastech s nízkou hygienou. Člověka vyřadí z aktivního života i na několik měsíců, nemocný musí držet dietu a vyhnout se fyzické zátěži. V Česku došlo letos k nárůstu výskytu žloutenky typu A. Podle Státního zdravotního ústavu bylo k 21. červenci 2025 hlášeno celkem 928 případů od začátku roku, což je více než za celý rok 2024.
Virus se přenáší fekálně-orální cestou, zejména tedy kvůli nedostatečné hygieně rukou nebo prostřednictvím kontaminované vody či potravin. Proto se důrazně doporučuje dbát na prevenci, která spočívá v častém a důsledném mytí rukou. Po použití veřejné hromadné dopravy a dalších předmětů, kterých se dotýká velké množství lidí (např. nákupní košíky), kdy není možné si hned umýt ruce, pomůže dezinfekční gel nebo ubrousky. Velmi vhodné je též očkování. Při cestách do exotických zemí je nutná zvýšená opatrnost při konzumaci jídla a vody a řídit se doporučením Světové zdravotnické organizace: „Převařte, upečte, oloupejte, nebo nechte být.“
Hepatitidy B, C a D jsou vážným zdravotním rizikem, a to především z důvodu možného přechodu do chronického poškození jater. V roce 2022 na tyto typy žloutenky zemřelo na celém světě přibližně 1,3 milionu lidí, z toho 83 % kvůli hepatitidě B a 17 % kvůli hepatitidě C. Celkem žije ve světě s hepatitidou B asi 254 milionů lidí a s hepatitidou C přibližně 50 milionů. Každý den se nově nakazí zhruba 6 000 osob.
Přenáší se krví a tělesnými tekutinami. Rizikem je zejména nechráněný pohlavní styk, společné používání jehel, stříkaček a roztoků u drogově závislých a společné používání hygienických potřeb.
Hepatitida E se v našich podmínkách vyskytne nejčastěji na základě konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností infikovaných prasat (zabijačky), zvěřiny (srnci, jeleni, divočáci), ryb a mořských plodů.
Zásady prevence jednotlivých typů žloutenky znázorňuje přiložený obrázek (zdroj: Státní zdravotní ústav).

